אנשים אשר סובלים ממעי רגיז, מוצאים שדיאטת פודמאפ מקלה עליהם בצורה משמעותית, למעשה דיאטה זה עוזרת ל50%-80% מבעלי המעי הרגיז שמנסים אותה.
מהוא מעי רגיז Irritable Bowel Syndrom – IBS ?
תסמונת המעי הרגיז הוא השם שניתן למכלול של תסמינים במערכת העיכול, העיקריים שבהם הם עצירות ושלשולים לסירוגין, כאבי בטן ונפיחות של הבטן.
במרבית המקרים של תסמונת המעי הרגיז מופיעים כל התסמינים האלה ביחד.
המון בני אדם שסובלים מתסמינים אלו ולא מכירים את המונח פודמאפ, בטוחים שהם סובלים מרגישות לגלוטן או שהם סובלים מצליאק, אפילו לאחר שעושים להם בדיקות ולא מוצאים כל רגישות.
אין כיום בדיקה אמינה שיכולה להצביע על רגישות לפודמאפ.
אז מה הוא בעצם פודמאפ FODMAP ?
פודמאפ הם 4 קבוצות של סוכרים (פחמימות) שגורמות למגוון בעיות לבעלי המעי הרגיז ומחמיר להם את הסימפטומים.
סוכרים אלו נמצאים במגוון רחב של מזונות בכמויות שונות, חלקם מכילים כמה סוגים של קבוצות פודמאפ וחלקם רק סוג בודד אחד. קבוצות הסוכרים בעברית הינם: גלקטן, לקטוז, פרוקטוז. פרוקטן ופוליאולים
Fermentable
Oligosaccharides
Disaccharides
Monosaccharides
And
Polyols
את דיאטת הפודמאפ פיתחה קבוצת חוקרים מאוניברסיטת Monash שבאוסטרליה שבנוסף פיתחו אפליקציה, אשר ניתן למצוא שם מגוון רחב של מוצרי מזון ושתייה המכילים פודמאפ הקיימים בשוק המזון, האפליקציה הזאת ממשיכה להתעדכן כל פעם במוצרים חדשים המכילים פודמאפ חשוב מאוד להשתמש באפליקציה ולא באינטרנט, מכוון שהיא הכי מדוייקת, גם מבחינת מאכלים וגם מבחינת כמויות הפודמאפ.
הלוגו של אפליקציית פודמאפ הרשמית והמעודכנת של אוניברסיטת מונאש :
באוסטרליה ישנם כבר עסקי מזון אשר מסמנים על מוצירהם האם המוצר מכיל פודמאפ, כמו שאנחנו בישראל מסמנים מוצרים ללא גלוטן.
דיאטת FODMAP מתחלקת לשני חלקים:
חלק א שלב האלימינציה-
בשלב זה אנו מסירים את המזונות שמכילים FODMAP מהתפריט, שלב זה נועד לספק הקלה מהתסמינים של המעי הרגיז.
חלק א, נמשך בדרך כלל בין 3 שבועות ל-8 בלבד, בגלל שקיימים שפע של מזונות בריאים אשר מכילים קבוצות פודמאפ בעלי ריכוז גבוה, דוגמת שום, בצל, קטניות, וכולי … אשר מאוד שחשובים לבריאות הכללית של הגוף והמנעות ממזונות אלו לתקופת זמן ארוכה עלולה להזיק לבריאות בעקיפין.
שלב ב החזרת המאכלים לאט לאט לתפריט
בכל שבוע מנסים מזון אחד בלבד, במשך שלושת הימים הראשונים מנסים לאכול את המזון “הבעייתי” בכמויות שגדלות מיום ליום, לאחר מכן מגיעים שלושת הימים שבהם לא נוגעים באותו מזון, כדי לתת לגוף את האופציה להתנקות ממנו, לפני שמנסים עוד סוג מזון בתחלית השבוע החדש.
לא כל המזונות שמכילים FODMAP , אמורים לעשות לכם תסמינים ומזון שאכן מכיל, לא אמור בהכרח לעשות לכם תסמינים מהכמות הכי קטנה שלו, לכן גם אם מצאתם שיש מזונות שכמות קטנה לא עושה לכם תסמינים, תנסו לא לשלב אותם עם עוד מזונות שיש בהם גם כמויות קטנות מאותו הפודמאפ.
אלו עוד דברים יכולים לעזור לבעיות העיכול?